جمعه، ۷ اردیبهشت، ۱۴۰۳ | Friday, 26 April , 2024

مقاله پژوهشگران ایرانی در فهرست شایسته‌ تقدیر «بنیاد پژوهش در گرانش»

نسخه قابل پرینت
کد خبر:50456
شنبه، ۳۰ اردیبهشت، ۱۴۰۲ | 14:47

مقاله پژوهشگران ایرانی در فهرست شایسته‌ تقدیر «بنیاد پژوهش در گرانش»

مقاله‌ پژوهشگران ایرانی در فهرست پژوهش‌های شایسته تقدیر بنیاد بین‌المللی پژوهش در گرانش در سال ۲۰۲۳ میلادی قرار گرفت.

به گزارش دیده بان علم ایران، مقاله ای با عنوان «انرژی تاریک دینامیکی برگرفته از حد موضعی نظریه‌ی غیرموضعی گرانش» از جواد طباطبایی دانشجوی دکتری، عبدالعلی بنی‌هاشمی، محقق پسادکتری و شانت باغرام، دانشیار دانشکده فیزیک دانشگاه صنعتی شریف به‌همراه بهرام مشحون، استاد پیشکسوت و بازنشسته‌ دانشگاه میزوری و استاد معین پژوهشکده نجوم پژوهشگاه دانش‌های بنیادی و دانشکده فیزیک دانشگاه صنعتی‌شریف در سیاهه‌ تقدیرشدگان بنیاد پژوهش گرانش در سال جاری قرار گرفت.

۹۵ درصد کیهان از ماده و انرژی تاریک تشکیل شده است، فیزیک هر دو این مولفه‌ها ناشناخته و مشاهده و دریافت ما از دو مولفه‌ی تاریک کیهان فقط از طریق گرانش صورت پذیرفته است. از این رو همواره این ایده مطرح است که شاید مدل بنیادی‌تری برای گرانش کلاسیک وجود دارد. نظریه بنیادی تری که این دو مولفه به گونه ای با آن در ارتباطند.

نسبیت عام اینشتین بر دو اصل مهم استوار است. اصل هم ارزی ( هم ارزی جرم گرانشی و جرم لختی) و اصل موضعیت! اصل موضعیت بدین معنا است که اندازه‌گیری‌های فیزیک به‌صورت موضعی و فقط در یک نقطه از فضا و زمان انجام می‌شود.

جالب آن که پدیده‌های فیزیکی مانند «موج» وجود دارند که نشان از ماهیت غیرموضعی اندازه‌گیری دارند. از این رو می‌توان به‌دنبال ساختن نظریه غیرموضعی از نسبیت و گرانش بود.

در کتاب گرانش غیر موضعی از استاد مشحون که در سال ۲۰۱۷ با انتشارات آکسفورد به‌چاپ رسیده است این ایده به‌صورت مبسوط واکاویده شده است.

در پژوهش جدید، طباطبایی و همکاران حد موضعی گرانش غیرموضعی برای کیهان همگن و همسانگرد را به‌دست آورده‌اند.

 

در این مقاله و مقاله‌ تکمیلی دیگر، آن‌ها نشان داده‌اند که تحول مولفه‌های تشکیل‌دهنده کیهان از مدل استاندارد متفاوت خواهد بود! به‌صورت خاص در این مدل هندسه‌ فضایی کیهان تخت بوده و ثابت کیهان‌شناسی به‌عنوان مولفه‌ای که چگالی ثابتی دارد، نمی‌تواند عامل انبساط تندشونده کیهان باشد؛ به‌ بیانی دیگر عامل انبساط تندشونده انرژی تاریک دینامیکی است.
این گروه پژوهشی درحال بررسی جوانب متفاوت این نظریه غیرموضعی گرانش و اثرات آن بر کیهان‌شناسی هستند.انتهای پیام

مطالب مرتبط

نخستین «موتور شش سیلندر بنزینی»ایرانی رونمایی شد

کشاورزی هوشمندانه با پهپاد گرده‌افشان ایرانی

انتشار مقاله محققان دانشگاه صنعتی شریف در مجله معتبر انجمن فیزیک آمریکا

تلاش دانشگر ایرانی برای بررسی بافت‌های سرطانی با مدل‌سازی تومور مجازی

نظر دهید

* نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند

سرخط خبرها