- دیده بان علم ایران – Iran Science Watch - https://didehbanelmiran.ir -

در تداوم پروژه های متعدد تولید واکسن کووید ۱۹ در ایران: نخستین واکسن mRNA ایرانی به مرحله کارآزمایی بالینی رسید

نخستین واکسن mRNA ایرانی که در مجموعه دانش‌بنیان رناپ تولید شده با موافقت سازمان غذا و دارو به مرحله کارآزمایی بالینی رسید.

به گزارش دیده بان علم ایران، بسیاری از واکسن‌ها برای ایجاد پاسخ ایمنی، یک میکروب ضعیف یا غیر فعال شده را وارد بدن می‌کنند، اما در مورد واکسن‌های mRNA اینگونه نیست. این واکسن‌ها حاوی mRNA ساخته شده در آزمایشگاه هستند و بعد از وارد شدن به بدن باعث تولید پروتئینی می‌شوند که پاسخ ایمنی ایجاد می‌کند. این پاسخ ایمنی در واقع آنتی‌بادی‌هایی هستند که پس از تزریق واکسن تولید شده و وقتی ویروس به بدن ما وارد می‌شود، مانع ایجاد عفونت و بیماری در بدن می‌شوند.

مهم‌ترین مزیت واکسن‌های mRNA نسبت به سایر واکسن‌ها، توانایی القای همزمان پاسخ ایمنی خونی و ایمنی سلولی بدون کمک گرفتن از مواد اضافی (ادجوانت) در فرمولاسیون واکسن است. همچنین سرعت و انعطاف‌پذیری در تولید این نوع واکسن‌ها، باعث می‌شود در شرایط همه‌گیری بتوان به سرعت نسبت به ساخت واکسن‌های جدید اقدام و از گسترش ویروس و تلفات انسانی جلوگیری کرد.

واکسن کاملا ایرانی رناپ نیز بر مبنای همین فناوری و با حمایت معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان تولید و پس از اخذ مجوز از سازمان غذا و دارو وارد مرحله مطالعات کارآزمایی بالینی فاز یک شده است و به زودی بر روی داوطلبان آزمایش خواهد شد.

در وب سایت مجموعه دانش‌بنیان رِناپ در معرفی این شرکت آمده است: «مجموعه رناپ با حمایت‌های معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به دنبال توسعه دانش فنی با تکیه بر ظرفیت‌های بالقوه داخلی برای تولید فرآورده‌های زیست‌فناورانه دارویی و پیشگیرانه مبتنی بر فناوری mRNA است.

رِناپ در واقع فارسی شده مخفف messenger RNA یا همان آر. انای پیامبر است که در فرهنگستان «رِنای پیک» و «رِناپ» هم‌ارز mRNA در نظر گرفته‌ شده است.

اولین فعالیت‌های مجموعه در سال ۱۳۹۶، تولید رِناپ‌های  GFP  و  VEGF-A بود. همزمان با این فعالیت‌ها زیرساخت تولید واکسن‌های سرطان با این فناوری در مجموعه رِناپ فراهم شد. در پی شیوع جهانی ویروس کرونا در اواخر سال ۱۳۹۸ با در اختیار داشتن دانش و زیرساخت فنی، توسعه واکسن‌های پیشگیرانه به خصوص واکسن کرونا با نام تجاری کُرِناپسین با حمایت ویژه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در دستور کار قرار گرفت و با توجه به راهبردی بودن این دانش و کمبود‌های ناشی از تحریم، سایر زیرساخت‌های مورد نیاز نیز توسط دانشمندان و فناوران مجموعه رِناپ پایه‌گذاری و فراهم شد.»

علاقه‌مندان برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانند به این نشانی مراجعه کنند.

انتهای پیام