پنج شنبه، ۶ اردیبهشت، ۱۴۰۳ | Thursday, 25 April , 2024

پیگیری ایجاد نخستین پژوهشکده نانوتکنولوژی کشاورزی کشور/سهم ناچیز کشاورزی از بازار ۱۹ هزار میلیارد تومانی نانوفناوری ایران

نسخه قابل پرینت
کد خبر:49471
دوشنبه، ۱۸ مهر، ۱۴۰۱ | 13:07

پیگیری ایجاد نخستین پژوهشکده نانوتکنولوژی کشاورزی کشور/سهم ناچیز کشاورزی از بازار ۱۹ هزار میلیارد تومانی نانوفناوری ایران

رییس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی با اشاره به دستیابی محققان این پژوهشگاه به ۱۸ فناوری قابل تجاری سازی در حوزه نانوتکنولوژی کشاورزی از پیگیری ارتقای بخش تحقیقاتی نانوتکنولوژی پژوهشگاه به پژوهشکده نانوتکنولوژی کشاورزی خبر داد.

به گزارش دیده بان علم ایران، دکتر صالحی جوزانی با اشاره به ارائه دستاوردهای محققان نانوتکنولوژی پژوهشگاه در غرفه کمیته راهبردی فناوری نانو وزارت جهاد کشاورزی در سیزدهمین نمایشگاه فناوری نانو (IranNano2022) اظهار داشت: بازار جهانی فناوری نانو با اشاره به کاربردهای وسیع و اثربخشی بالای آن در حوزه های مختلف اعم از صنعت و پزشکی و کشاورزی و محیط زیست و … به سرعت در حال افزایش است . به طوری که پیش بینی می شود حجم این بازار از ۵۰ میلیارد دلار کنونی به ۸۰ – ۷۰ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۴ افزایش یابد و در این میان، سهم فناوری نانو در بخش کشاورزی و منابع طبیعی از شش درصد فعلی به بیش از ۲۰ درصد کل بازار فناوری نانو تا سال ۲۰۳۰ برسد.

وی خاطرنشان کرد: فناوری نانو در بخش­های مختلف کشاورزی، منابع طبیعی، دام، طیور و آبزیان قابلیت کاربرد و اثربخشی داشته و از مهمترین آنها می توان به استفاده از فناوری نانو در حوزه افزایش کارایی و اثربخشی سموم شیمیایی آفتکش، کودهای شیمیایی و بذور گیاهی، افزایش ماندگاری محصولات کشاورزی و غذایی، طراحی نانوسنسورها برای تشخیص سریع انواع مایکوتوکسین­ها، عوامل بیمارگر و آلاینده های شیمیایی و بیوشیمیایی اشاره کرد. به طوری که در حال حاضر حدود شش درصد بازار جهانی نانوفناوری که رقمی حدود سه میلیارد دلار است به بخش کشاورزی اختصاص دارد و طبق برآوردها سهم این حوزه از بازار جهانی محصولات نانو تا سال ۲۰۳۰ به ۲۰ درصد (حدود ۱۲ تا ۱۴ میلیارد دلار) افزایش می یابد.

صالحی جوزانی با بیان این که سهم کشاورزی از بازار ۱۹ هزار میلیارد تومانی نانوفناوری ایران حدود دو تا سه درصد (۴۰۰ میلیارد تومان) است، اظهار داشت: اگر بخواهیم متناسب با روند جهانی، ۲۰ درصد بازار نانوی کشور را در اختیار بگیریم باید سهم بخش کشاورزی را به چهار هزار میلیارد تومان افزایش دهیم که با همکاری شرکت­های دانش­بنیان و بخش خصوصی، ستاد توسعه فناوری نانو و کمیته راهبردی فناوری نانو وزارت جهاد کشاورزی باید در این راستا برنامه ریزی و اقدام نموده و گام برداریم.

رییس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی تصریح کرد: محققان پژوهشگاه با اجرای ۴۰ پروژه تحقیقاتی در حوزه فناوری نانو به ۱۸ فناوری قابل تجاری سازی دست یافته­ا ند و در حال حاضر نیز ۲۰ پروژه تحقیقاتی دیگر را در دست اجرا دارند.

وی خاطرنشان کرد: به منظور تسهیل روند انتقال فناوری های کسب شده به بخش خصوصی برنامه داریم تا با حمایت سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و وزارت جهاد کشاورزی نخستین پژوهشکده نانوتکنولوژی کشاورزی را ذیل پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی طی یکی دو سال آینده راه اندازی کنیم. همچنین با هدف هماهنگ سازی و سوق دادن پروژه های تحقیقاتی در راستای اولویتها و نیازهای بخش کشاورزی درصدد راه اندازی شبکه شرکتهای نانوفناوری کشاورزی هستیم. خوشبختانه با اقدامات صورت گرفته سال جاری در پژوهشگاه قراردادهای خوبی در زمینه توسعه فناوری­های جدید حوزه نانو در کشاورزی با شرکت­های فعال در این زمینه در حال انعقاد می باشد که برای مثال یکی از آنها در زمینه توسعه و تولید کودهای مبتنی بر فناوری نانو می­باشد.

رییس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در خصوص فناوری های قابل تجاری سازی پژوهشگاه در حوزه نانو گفت: بخشی از این دستاوردها در زمینه نانوکودهای اوره، آهن و روی هستند و در حال حاضر نیز در زمینه طراحی نانوکود NPK کار می ­کنیم. در زمینه نانوسموم هم موفق به تولید سم دلتامترین و سم آزادیراختین (از گیاه چریش) شده­ ایم. طراحی و ساخت کیت­های پیشرفته تشخیص عوامل بیماری زا، آلاینده های زیست محیطی مثل نیتریت، نیترات و آمونیاک نیز بخش دیگری از دستاوردهای پژوهشگاه را تشکیل می­دهند. همچنین با همکاری­های موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی در زمینه بسته­بندی­های مبتنی بر فناوری نانو برای افزایش ماندگاری مواد غذایی کار می کنیم. از دیگر پروژه های ما در حوزه ماندگاری مواد غذایی استفاده از سامانه­های نانوکاویتاسیون و پلاسمای سرد است.

وی در پایان از اجرای چند پروژه در حوزه پوشش دهی بذور به منظور زمانبندی جوانه زنی، کنترل عوامل بیمارگر بذرزاد و همچنین تقویت جوانه زنی بذرها خبر داد.

انتهای پیام

مطالب مرتبط

موفقیت محقق ایرانی در تولید بانداژ ضدعفونت با عصاره حنا و نانوالیاف

نخستین جلسه شورای ملی ایمنی زیستی در دولت سیزدهم برگزار شد

امکان ردیابی تراریختگی مواد اولیه و خوراک آبزیان در کشور فراهم شد

دانشمندی که علم را «از مردم، با مردم و برای مردم» زندگی‌ کرد/در مراسم سالگرد درگذشت استاد عنوان شد: قره‌یاضی،سکوت نخبگان را خطرناکتر از مهاجرت نخبگان می‌دید

نظر دهید

* نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند

سرخط خبرها