- دیده بان علم ایران – Iran Science Watch - https://didehbanelmiran.ir -

خطر از دست دادن جایزه «ابن سینا» یونسکو به دلیل بدهی معوقه!

دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو با بیان این‌که سهم ایران در ارائه جوایز علمی قابل توجه نیست، گفت: جایزه اخلاق علم یونسکو که به نام بوعلی‌سینا است، هر دو سال یک‌بار توسط ایران در شهر پاریس اهدا می شود البته نگهداری این جایزه در حال حاضر سخت است و این جایزه به خطر افتاده بود؛ اما با تلاش‌های صورت گرفته معوقات این جایزه در حال پرداخت است و ما می‌توانیم از این برند نهایت استفاده را ببریم.

به گزارش دیده بان علم ایران، دکتر حجت‌الله ایوبی امروز در جلسه انعقاد تفاهم‌نامه همکاری معاونت فناوری و نوآوری وزارت علوم، کمیسیون ملی یونسکو و دانشگاه تهران گفت: شعار دیپلماسی علمی که در معاونت امور بین‌الملل وزارت علوم مطرح شده، به نظر شعار درستی است و دغدغه اهدای این جایزه در حوزه فناوری و نوآوری نشان‌گر اهمیت این وظیفه در وزارت علوم است. حرف کم‌تر گفته ما قدرت و توان علم ما در منطقه و جهان است.

دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو اظهار کرد: توجه دانشگاه تهران به فرهنگ و میراث منطقه قابل ستایش است. این منطقه در حوزه میراث فرهنگی از ما توقع بسیار دارد و ما هم به زعم خود دِینی به کشورهای منطقه داریم.

ایوبی با اشاره به سهم کرسی‌های یونسکو ایران در جهان، گفت: خوشبختانه سهم ما در عرصه‌های مختلف در یونسکو قابل توجه بوده است. خوشبختانه ما امروز حدود ۲۰ کرسی از ۷۵۰ کرسی علمی در جهان را به خودمان اختصاص دادیم و این رقم خوبی است. همه این‌ها نشان می‌دهد جایگاه ایران جایگاه بلندی است و می‌طلبد که ما اقدامات بیشتری برای حفظ این جایگاه بلند داشته باشیم.

دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو گفت: مهم‌ترین جایزه ما در ایران جایزه نشان عالی «تماشای خورشید» است که تاکنون به پنج نفر از فرهیختگان کشور اهدا شده است. اما ویژگی این جایزه جدید بودن آن است که به شرکت‌ها و دانشگاه‌ها و گروهای مختلف اهدا می‌شود. این جایزه در سال اول در سطح ملی برگزار می‌شود، اما ما قصد داریم پس از این، آن را در سطح منطقه‌ای برگزار کنیم. تا کنون کشورهای منطقه در عرصه میراث ‌فرهنگی از فعالیت‌های ما استقبال کردند. ما مطمئن هستیم که در عرصه علم از ما استقبال بیشتری صورت بگیرد.

جایزه ابن‌سینا برای اخلاق در علم» از سال ۱۳۸۲ (۲۰۰۳)، به ابتکار و پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران و تصویب کنفرانس عمومی یونسکو رسمیت یافت.

این جایزه که هر دو سال یک بار اعطا می‌شود به افراد یا گروه‌هایی تعلق می‌گیرد که اولاً پژوهش‌های علمی آنان در زمینه «اخلاق در علم و فنّاوری» مرجعیت آکادمیک یافته و مورد استناد علمی قرار بگیرد، و ثانیاً همراه با فعالیت‌هایی باشد که منشأ توجه و تحرک محافل علمی و دانشمندان و نخبگان و افکار عمومی نسبت به ارتباط وثیق مؤلفه اخلاق در توسعه علمی گردد و به تفکر عمیق در این باره بینجامد.

طبق مقررات جوایز رسمی یونسکو، دبیرخانه یونسکو و کشور حامی و مؤسس جایزه (ایران) در بررسی صلاحیت علمی نامزدهای دریافت این جایزه دخالتی ندارند. انتخاب برنده با هیأت داوران بین‌المللی است که مرکب از سه عضو با ملیت‌های مختلف است که مدیر کل یونسکو از میان اعضای «کمیسیون جهانی اخلاق در علم و فناوری» ( COMEST) منصوب می‌کند و یکی از آنها باید از منطقه جنوب‌غربی و مرکزی آسیا باشد.

انتهای پیام