جمعه، ۷ اردیبهشت، ۱۴۰۳ | Friday, 26 April , 2024

تکنیک دانشمند ایرانی در ژن‌درمانی مفاصل لگن بدون نیاز به جراحی پرآسیب

نسخه قابل پرینت
کد خبر:4854
سه شنبه، ۱۲ مرداد، ۱۳۹۵ | 13:07

تکنیک دانشمند ایرانی در ژن‌درمانی مفاصل لگن بدون نیاز به جراحی پرآسیب

محققان دانشگاه واشنگتن موفق به درمان مفاصل فرسوده لگن با استفاده از سلول های بنیادی و بدون نیاز به جراحی‌های پرآسیب شدند.

به گزارش دیده‌بان علم ایران، دکتر فرشید گیلک، استاد دانشگاه واشنگتن و همکارش الی راس – دانشجوی مهندسی بیومدیکال – با هدف درمان مفاصل فرسوده بدون نیاز به جراحی های پرآسیب موفق شدند با کمک گرفتن از ژن درمانی، مولکول های ضد التهاب را در غضروف آزاد کنند تا به مقابله با آرتروز بپردازند.

نتایج علمی این دستاورد که با همکاری دانشکده پزشکی دانشگاه واشنگتن و شرکت درمانی Cytex در دارهام نیویورک ابداع شده است، در شماره ۱۸ جولای نشریه Proceeding متعلق به آکادمی ملی علوم آمریکا منتشر شده است.

فرشيد گيلك دانشمند ایرانی دانشگاه واشنگتن و استاد جراحي ارتوپدي مي‌گويد جراحي تعويض مفاصل آسيب‌ديده يا از كار افتاده بسيار دشوار است از اين رو با استفاده از سلول های بنیادی بدن بيمار، شيوه‌اي براي بازسازي مفاصل متورم به واسطه رشد غضروف‌هاي جديد ابداع كرده‌ايم كه با تركيب آن با ژن‌درماني و آزاد‌سازي مولكول‌هاي ضد‌التهابي، مي‌توان آرتروز را مهار كرد.

وی اظهار امیدواری کرد با استفاده از اين تكنيك بتوان از جراحي تعويض مفصل جلوگيري كرده و يا دست كم تا حد امكان آن را به تاخير انداخت.

در اين تكنيك از يك چارچوب سه‌بعدي تجزيه‌پذير تركيبي كه گيلك و همكارانش آن را ايجاد كرده‌اند استفاده مي‌شود. اين چارچوب به شكل مفصل بيمار قالب‌گيري شده و از غضروف‌هايي كه با استفاده از سلول‌هاي بنيادي به دست آمده از چربي‌هاي پوست بيمار كشت داده شده‌اند،‌ پوشانده مي‌شود. سپس مي‌توان اين چارچوب پوششي را به سطح مفصل متورم لگن متصل كرد. بازسازي سطح مفصل لگن با استفاده از بافت زنده با هدف كاهش درد ناشي از آرتروز و حذف يا به تاخير انداختن جراحي تعويض مفصل انجام مي‌گيرد.

۰۷۱۵stem

علاوه بر اين با تزريق ژن به درون اين غضروف تازه رشد كرده و فعالسازي اين ژن با استفاده از دارو مي‌توان زمينه آزادسازي مولكول‌هاي ضد‌التهاب را فراهم كرد. به گفته گيلك زماني كه مشكل تنها التهاب باشد،‌ مي‌توان با تجويز داروهايي خاص اين ژن‌ها را فعال ساخت تا از شدت التهاب موجود در مفصل كاست و با توقف استفاده از داروها،‌ ژن‌ها غيرفعال مي‌شوند.

به گفته این محقق، ژن‌درماني از اهميت زيادي برخوردار است زيرا زماني كه تعداد مولكول‌هاي التهابي در مفصل بالا مي‌رود،‌ غضروف تخريب شده و درد افزايش پيدا مي‌كند.

چارچوب لايه غضروفي با استفاده از تكنيك بافتي ساخته شده‌است كه ساختار و ويژگي‌هاي مشابه غضروف طبيعي را به بافت نهايي مي‌بخشد. اين قالب در نتيجه بافت بيش از ۶۰۰ دسته فيبر قابل تجزيه به يكديگر ايجاد شده‌است تا نسجي كاربردي با ويژگي‌هايي مشابه با غضروف طبيعي ايجاد شود. اين بافت از مقاومت كافي براي تحمل ۱۰ برابر وزن بدن بيمار برخوردار است.

انتهای پیام

 

مطالب مرتبط
نظر دهید

* نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند

سرخط خبرها