تیمی از محققان اروپایی موفق به کشف عامل موثر در اهلی سازی گیاه بادام تلخ شدند.
به گزارش دیده بان علم ایران، براساس نتایج این تحقیق که طی مقاله ای در مجله ساینس گزارش شده بادام شیرین(Prunus amygdalus) که هزاران سال است به عنوان یکی از پرمصرف ترین آجیل های درختی شناخته می شود تفاوت بسیاری با نیاکان وحشی و تلخ خود دارد.
با وجود پراکنش بالا و ارزش اقتصادی بادام، هنوز هم درک دقیقی از ژنوم این گیاه و ماهیت ژنی که باعث تولید بادامهایی با هسته های شیرین خوراکی می شود وجود ندارد.
تبدیل بادام وحشی به اهلی مستلزم حذف ماده تلخ و سمی «آمیگدالین دی گلوکوزید سیانوژنیک» است.
تیمی از محققان دانشگاه کپنهاک دانمارک و دانشگاه Espinardo اسپانیا، ژنوم گیاه بادام را به طور کامل توالی یابی کرده و ناحیه ژنومی مسئول این تغییر را که باعث بروز تفاوتهای ژنتیکی بین بادام تلخ و همتای شیرین آن می شود بررسی کردند.
آنها با کشف خوشه ای از فاکتورهای رونویسی مرتبط با ژنوتیپهای دارای هسته شیرین دریافتند که فاکتور رونویسی bHLH2 در تنظیم مسیر بیوسنتزی ماده سمی آمیگدالین نقش کلیدی دارد.
براساس یافته های این پژوهش، جهشی نقطه ای در bHLH2 که آمینواسید لوسین را به فنیل آلانین تبدیل می کند، مانع تولید ماده آمیگدالین در بادام تلخ شده و در نتیجه ژنوتیپهایی با هسته های شیرین را ایجاد میکند که به عنوان ژنوتیپ مطلوب طی اهلی سازی این گیاه انتخاب شده است.
این جهش نقطه ای در فاکتورهای رونویسی که عامل کلیدی در فرآیند اهلی سازی گیاه بادام به شمار می رود برای اولین بار توسط این محققان کشف و شناسایی شده است.
انتهای پیام
* نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند