پنج شنبه، ۳۰ آبان، ۱۳۹۸ | Thursday, 21 November , 2019

عامل موثر در اهلی سازی بادام تلخ کشف شد

نسخه قابل پرینت کد خبر:45382
24 سپتامبر 2019 | 10:11
عامل موثر در اهلی سازی بادام تلخ کشف شد

تیمی از محققان اروپایی موفق به کشف عامل موثر در اهلی سازی گیاه بادام تلخ شدند.

به گزارش دیده بان علم ایران، براساس نتایج این تحقیق که طی مقاله ای در مجله ساینس گزارش شده بادام شیرین(Prunus amygdalus) که هزاران سال است به عنوان یکی از پرمصرف ترین آجیل های درختی شناخته می شود تفاوت بسیاری با نیاکان وحشی و تلخ خود دارد.

با وجود پراکنش بالا و ارزش اقتصادی بادام، هنوز هم درک دقیقی از ژنوم این گیاه و ماهیت ژنی که باعث تولید بادام­هایی با هسته های شیرین خوراکی می­ شود وجود ندارد.

تبدیل بادام وحشی به اهلی مستلزم حذف ماده تلخ و سمی «آمیگدالین دی گلوکوزید سیانوژنیک» است.

تیمی از محققان دانشگاه کپنهاک دانمارک و دانشگاه Espinardo اسپانیا، ژنوم گیاه بادام را به طور کامل توالی یابی کرده و ناحیه ژنومی مسئول این تغییر را که باعث بروز تفاوت­های ژنتیکی بین بادام تلخ و همتای شیرین آن می ­شود بررسی کردند.

آنها با کشف خوشه ای از فاکتورهای رونویسی مرتبط با ژنوتیپ­های دارای هسته شیرین دریافتند که فاکتور رونویسی bHLH2 در تنظیم مسیر بیوسنتزی ماده سمی آمیگدالین نقش کلیدی دارد.

براساس یافته های این پژوهش، جهشی نقطه ای در bHLH2 که آمینواسید لوسین را به فنیل آلانین تبدیل می­ کند، مانع تولید ماده آمیگدالین در بادام تلخ شده و در نتیجه ژنوتیپ­هایی با هسته های شیرین را ایجاد می­کند که به عنوان ژنوتیپ مطلوب طی اهلی سازی این گیاه انتخاب شده است.

این جهش نقطه ای در فاکتورهای رونویسی که عامل کلیدی در فرآیند اهلی سازی گیاه بادام به شمار می رود برای اولین بار توسط این محققان کشف و شناسایی شده است.

انتهای پیام

به اشتراک بگذارید :

نظر بدهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *