سه شنبه، ۴ اردیبهشت، ۱۴۰۳ | Tuesday, 23 April , 2024

چلوکباب یا هوای پاک؛ کدام را انتخاب می کنید؟!

نسخه قابل پرینت
کد خبر:32594
شنبه، ۲۵ آذر، ۱۳۹۶ | 09:32

چلوکباب یا هوای پاک؛ کدام را انتخاب می کنید؟!

مطالعات نشان می‌دهد گوشت گاو و گوسفند به ترتیب بیشترین آلاینده ‌ها را نسبت به پروتئینی که تامین می‌کنند به محیط زیست تحمیل می‌کنند.

به گزارش دیده بان علم ایران، رژیم‌های غذایی متعدد و متنوعی وجود دارند که هر کدام ادعا می‌کنند برنامه‌هایی که ارائه می‌دهند در خدمت حفاظت ازمحیط زیست است. با این همه، هنوز این که چه بخوریم و چه نخوریم سوال مهمی ‌است که شاید هر روزه ذهن ما را درگیر می‌کند.

تا چند وقت پیش تاثیرات غذا بر محیط زیست خیلی جدی گرفته نمی‌شد، ولی امروزه به همت فعالان حقوق حیوانات و دانشمندان حوزه محیط زیست، این تاثیرات بیش از پیش به موضوع تحقیق و پژوهش بدل شده است.

افزایش جمعیت جهان و شهرنشینی و به تبع آن افزایش تقاضا برای مواد غذایی، افزایش تقاضا برای محصولات دامی را به‌ویژه در کشورهای در حال توسعه به‌همراه دارد. بنا بر پیش‌بینی سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد، فائو، برای جمعیت ۹ میلیاردی کره زمین در سال ۲۰۵۰، تقاضا برای غذا تا ۷۰ درصد افزایش پیدا می‌کند.

فائو همچنین اعتقاد دارد محصولات دامی نقش مهمی در به‌وجود آمدن تغییرات اقلیمی  و مدیریت زمین و آب دارند.

مطالعات زیست محیطی نشان داده‌اند بیشترین آلاینده‌ها به حوزه‌های انرژی و حمل و نقل مربوط می‌شوند و سازگارکردن آنها با محیط زیست،  چالش بزرگی است که همکاری صنایع متعددی را می‌طلبد. با این وجود مواد غذایی حوزه‌ای است که تنظیم کردن آن عملی‌تر به نظر می‌رسد وبیشتر به انتخاب فردی متکی است.

اینکه بشقاب غذای ما را چه مواد غذایی تشکیل دهد یک انتخاب شخصی است، ولی همین انتخاب شخصی می‌تواند تاثیرات عمومی هم داشته باشد.

محصولات دامی تاثیرات زیادی بر محیط زیست می‌گذارند و تقریبا در اکثر بخش‌های تغییرات اقلیمی مانند کم آبی، آلودگی‌های هوا و منابع آبی، فرسایش خاک، کاهش تنوع زیستی و تولید گازهای گلخانه ای و گرمایش زمین ردپایی از خود به جای گذاشته‌اند.

به گزارش نشریه  Global Change Biology، حوزه دامپروری مسئول به‌ وجود آمدن ۲۳ درصد گرمایش زمین  و ۱۴ درصد معادل گازکربنیک (  CO2e) و ۵ درصد گاز کربنیک ( CO2) تولید شده  در دنیاست.

به نوشته این نشریه، این میزان با آلاینده‌هایی که از صنعت هوایی و کشتیرانی و خدمات ریلی شهری و بین‌شهری و بین‌المللی در سراسر دنیا ایجاد می‌شوند، برابری می‌کند.

فعالیت‌های دامپروری هم‌چنین باعث تولید ۴۴ درصد گاز متان در دنیا می‌شوند که این میزان تا سال ۲۰۳۰ به ۶۰ درصد خواهد رسید.

گوشت گاو خطر بزرگ محیط  زیستی

تحقیقات انجام شده توسط فائو نشان می‌دهد ۴۱ درصد آلاینده‌های حوزه دامداری مربوط به تولید گوشت گاو است. در سطح جهانی ۶۰ درصد زمین‌های کشاورزی به تولید گوشت گاو اختصاص داده شده است.

موسسه  Food Choice Taskforce  سال ۲۰۱۲ در مورد میزان گازهای گلخانه‌ای ناشی از مواد غذایی مختلف نسبت به پروتئینی که تامین می‌کنند تحقیقی انجام داده است. این تحقیق نشان می‌دهد که به ترتیب گیاهان و فراورده‌های جایگزین گوشت، تخم‌مرغ، ماکیان و آبزیان پرورشی بهترین انتخاب هستند. در عوض، گوشت گاو، گوسفند و آبزیان به‌ترتیب بدترین انتخاب‌ها  به‌ حساب می آیند. به طور مثال، در ازای هر گرم پروتئینی که گوشت گاو تامین می‌کند، ۶۰ کیلو کالری گازهای گلخانه ای به جو اضافه می‌شود.

نتایج این مطالعات نشان ‌می‌دهد، تغییر رژیم غذایی به سمت محصولات گیاهی و وگان تغییر محسوسی در کاهش تولید گازهای گلخانه‌ای خواهد داشت. حتی با جایگزین کردن نوع گوشت مصرفی، می توان در زمینه گازهای گلخانه‌ای و گرمایش زمین قدم مثبتی برداشت.

انتهای پیام

مطالب مرتبط

براساس نظرسنجی ایسپا: تنها ۳۷ درصد ایرانی ها چند روز در هفته گوشت می خورند/حدود ۵ درصد ایرانی ها در یک سال گذشته گوشت قرمز نخورده اند

ساخت کیت شناسایی ژنتیک گوشت مصرفی محصولات غذایی در کشور

نخستین کنگره ملی «بهداشت مواد غذایی» برگزار می شود

عضویت دو استاد ایرانی در کمیته مشورتی سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد

نظر دهید

* نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند

سرخط خبرها