جمعه، ۷ اردیبهشت، ۱۴۰۳ | Friday, 26 April , 2024

ساخت نخستین نانوموتور DNA با قابلیت کنترل رایانه‌ای

نسخه قابل پرینت
کد خبر:19139
سه شنبه، ۲۶ اردیبهشت، ۱۳۹۶ | 11:15

ساخت نخستین نانوموتور DNA با قابلیت کنترل رایانه‌ای

نانوموتوری از جنس DNA ساخته شده‌ است که با استفاده از رابط میکروسیالی مبتنی بر رایانه حرکت می‌کند.

به گزارش دیده بان علم ایران، این رابط برای کنترل حرکت نانوموتور از مواد شیمیایی به‌ عنوان سوخت استفاده می‌کند. این ماشین مولکولی قادر به راه رفتن روی اوریگامی DNA است که این کار با استفاده از فرمان‌هایی که نقش سوخت را دارند انجام می‌شود. از این نانوموتور می‌توان برای تولید نسل جدیدی از نانوماشین‌ها و نانوکارخانه به‌منظور آرایش مولکولی و محاسبات مولکولی استفاده کرد.
ایلا نیر از دانشگاه بنگورین می‌گوید: «برخلاف ماشین‌های مولکولی که خودکار عمل می‌کنند، این ماشین مولکولی سنتزی به‌ گونه‌ای طراحی شده‌است که می‌تواند به فرمان‌های خارجی پاسخ دهد. این فرمان‌ها اغلب از ترکیبات شیمیایی نشأت می‌گیرد. برای ایجاد ارتباط با چنین ماشینی، ما به روشی کارا به‌منظور افزودن و زدودن ترکیبات شیمیایی نیاز داریم. همچنین لازم است بتوانیم این ماشین را در طول تشکیل و کار مشاهده کنیم. برای رسیدن به این هدف ما از یک پلتفورم مبتنی بر میکروسیالی و یک میکروسکوپ فلورسانس تک مولکولی استفاده کردیم. میکروسکوپ فلورسانس به ما اجازه می‌دهد تا حالت منفرد ماشین را در طول عملیات با قدرت تفکیک نانومتری در کسری از ثانیه مشاهده کنیم.»
این موتور دو پدالی از ساختار پروتئین کینزین الهام گرفته که در طبیعت با استفاده از آدنزین تری‌فسفات حرکت می‌کند. این موتور قادر است در هر ثانیه چند قدم بردارد. موتوری که محققان ساختند در هر قدم ۱۱ نانومتر به جلو حرکت می‌کند و پاهای خود را روی DNA قرار می‌دهد. با استفاده از پلتفرم میکروسیالی DNA، سوخت به‌صورت رشته‌های DNA به این سامانه داده می‌شود. با استفاده از ۶۴ واکنش شیمیایی مختلف، این موتور ۳۲ قدم به جلو برداشته و ۳۷۰ نانومتر مسافت را در سه جهت مختلف طی می‌کند.
این اولین موتور DNA است که با استفاده از کامپیوتر کنترل می‌شود. تمام مواد مصرفی در طول فرآیند حرکت این موتور به صورت خودکار شسته می‌شود و در نتیجه محیط همیشه در شرایط مناسب قرار می‌گیرد.

انتهای پیام

مطالب مرتبط

علت دفن گمنامانه برخی شهدا به رغم وجود دانش تعیین هویت ژنتیک چیست؟

بررسی اپیدمیولوژی اثر عوامل مختلف روی قطعه‌قطعه شدن DNA اسپرم مردان نابارور

کاهش زمان تشخیص بیماری‌های ژنتیکی با کشف بین المللی محققان دانشگاه شریف

آسیب به DNA اسپرم چگونه به سقط جنین منجر می شود؟

نظر دهید

* نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند

سرخط خبرها