چهارشنبه، ۵ اردیبهشت، ۱۴۰۳ | Wednesday, 24 April , 2024

تولید جنین اولیه مصنوعی با سلول‌های بنیادی در آزمایشگاه

نسخه قابل پرینت
کد خبر:16072
یکشنبه، ۱۵ اسفند، ۱۳۹۵ | 11:41

تولید جنین اولیه مصنوعی با سلول‌های بنیادی در آزمایشگاه

محققان انگلیسی موفق شدند برای نخستین بار با استفاده از سلول‌های بنیادی در آزمایشگاه، رویان موش تولید کنند.

به گزارش دیده‌بان علم ایران، این رویان (embryo) مصنوعی با استفاده از دو نوع سلول بنیادی و یک داربست سه بعدی تولید شد و ساختاری شبیه به رویان طبیعی موش داشت.

تلاش‌های قبلی برای تولید رویان موش در آزمایشگاه با شکست روبرو شده بود چون سه نوع سلول بنیادی – که برای تشکیل رویان لازم است- باید بتوانند در هماهنگی با هم رشد و تکامل پیدا کنند.

رویان (embryo) به یک یوکاریوت (هوهسته) چند یاخته ای دیپلوئید در نخستین مرحلهٔ رشد از زمان اولین تقسیم یاخته ای تا زایش، تخم شکنی یا رویش اطلاق می شود. در انسان‌ها یاخته رشدکننده از لحظه لقاح تا پایان هفتهٔ هشتم، رویان (embryo) نام دارد و پس از آن جنین (fetus) نامیده می‌شود.

دانشمندان دانشگاه کمبریج که نتایج تحقیق خود را در مجله ساینس منتشر کرده اند رویان مصنوعی موش را با استفاده از نوع اول و دوم سلول‌های بنیادی رویانی تولید کردند.

در پستانداران چند روز بعد از لقاح، سلول تخم به سلول‌های بنیادی تبدیل می‌شود، سلول‌هایی که تمام سلول‌های بدن از آنها ساخته می‌شود.

نوع اول این سلول‌ها در یک سر تخم در کنار هم تجمع پیدا می‌کنند و ساختاری به نام بلاستوسیست ایجاد می‌کنند.

نوع دوم به نام تروفوبلاست در لایه خارجی بلاستوسیت قرار دارد و بعدا جفت را تشکیل می‌دهد.

                                                                زنریکا گتز، پژوهشگر ارشد این تحقیق و همکارش

مگدالنا زنریکا گتز، پژوهشگر ارشد این تحقیق می‌گوید: ما می‌دانیم که ارتباط متقابل انواع سلول‌های بنیادی با یکدیگر برای رشد و تکامل مهم است اما کار ما این نکته مهم را روشن کرد که این سلول‌ها کاملا به همکاری با هم نیاز دارند و واقعا یکدیگر را در مسیر رشد و تکامل هدایت می‌کنند.”

این محققان می‌گویند بعید است که رویان مصنوعی آنها بتواند تبدیل به جنین (foetus) سالم شود چون به نوع سوم سلول‌های بنیادی نیاز دارد. این نوع از سلول بنیادی (هایپوبلاست) کیسه ناف را تشکیل می‌دهد که وظیفه تغذیه رویان را به عهده دارد.

همین محققان پیشتر روشی را ابداع کردند که بلاستوسیست انسان را در آزمایشگاه تولید کنند؛ البته به مدت چهارده روزی که قانون بریتانیا اجازه می‌دهد.

در بریتانیا قوانین تحقیق درباره رویان انسان بسیار سخت‌گیرانه است و مدت کارآزمایی باید حداکثر دو هفته باشد و پس از آن غیرقانونی است.

به دلیل قوانین موجود، فعلا سلول‌های لازم برای چنین تحقیقی در مورد رویان انسان، برای مدت بیش از چهارده روز وجود ندارد.

محققان دانشگاه کمبریج امیدوارند از نتایج کار آنها برای درمان ناباروری استفاده شود و شناخت ما را از اولین مراحل شکل‌گیری رویان بیشتر کند.

انتهای پیام

مطالب مرتبط

موفقیت محققان پژوهشگاه رویان در ساخت بیوراکتور زیست تقلید در مهندسی بافت قلب

یک کارشناس بیمه ارائه کرد: طرح “بیمه جنین” برای حمایت بیمه ها از مادران باردار و خانواده ها 

فراز و فرود یک استعفای تاریخی در تحقیقات نظام سلامت ایران

فاز دوم کارآزمایی بالینی سلول درمانی بیماران کووید ۱۹ در کشور آغاز شد

نظر دهید

* نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند

سرخط خبرها