- دیده بان علم ایران – Iran Science Watch - https://didehbanelmiran.ir -

تراریخته‌ها، ایمن‌ترین محصولات کشاورزی برای مصرف‌کنندگان هستند

دبیر شورای مرجع ملی ایمنی زیستی با تاکید بر این که محصولات تراریخته، ایمن‌ترین محصولات کشاورزی برای مصرف‌کنندگان هستند، جنجال آفرینی جریان‌های فناوری هراسان علیه توسعه این فناوری در کشور را به رغم تاکید سازمان بهداشت جهانی بر سلامت این محصولات، صدور مجوز کشت و مصرف ۷۴ محصول تراریخته از سوی سازمان ایمنی غذایی اروپا و ۱۷۰ محصول تراریخته از سوی اداره غذا و داروی آمریکا، غیر موجه و مغایر با سیاستها و برنامه های توسعه علم و پیشرفت جمهوری اسلامی ایران در عرصه‌های علم و فناوری توصیف کرد.

به گزارش دیده‌بان علم ایران، دکتر سمیرا کهک که در نشست علمی «محصولات تراریخته، زوایا و نگاه‌ها» در باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران سخن می‌گفت، تاکید کرد: مهندسی ژنتیک بهترین روش ممکن برای تامین و تولید غذای حال و آینده، حفظ تنوع زیستی و محیط زیست و تضمین سلامت انسان است.

عضو هیات مدیره انجمن علمی ایمنی زیستی ایران با رد شایعات و شبهات بی اساسی که از سوی جریانی خاص در مورد محصولات تراریخته مطرح شده است، تاکید کرد: ایمنی زیستی شامل مجموعه‌اي از تدابير، سياست‌ها، مقررات و روش‌هايي براي تضمين بهره برداري از فوايد فناوري زيستي جديد و پيشگيري از آثار سوء احتمالي كاربرد اين فناوري بر تنوع زيستي، سلامت انسان، دام، گياه و محيط‌زيست است، و قانون الحاق جمهوري اسلامي ايران به پروتكل ايمني زيستي كارتاهنا در سال ۱۳۸۲ تصویب، قانون ملي ايمني زيستي جمهوري اسلامي ايران در سال ۱۳۸۸ تصویب و آئين نامه اجرايي بند ب ماده ۷ قانون ملي ايمني زيستي در سال ۱۳۹۴ به تصویب رسیده که نشان دهنده این است که زیرساخت‌های ایمنی زیستی کشور بسیار قوی بوده و می‌توان بر روی تولید داخلی محصولات تراریخته با تکیه بر قوانین موجود، سرمایه‌گذاری کرد.

طبق این مصوبات قانون ملی ایمنی زیستی کشور در مورد محصولات تراریخته، “كليه امور مربوط به توليد، رهاسازي، نقل و انتقال داخلي و فرامرزي، صادرات، واردات، عرضه، خريد، فروش، مصرف و استفاده از موجودات زنده تغيير شكل يافته ژنتيكي با رعايت مفاد اين قانون مجاز است و دولت مكلف است تمهيدات لازم را براي انجام اين امور از طريق بخش‌هاي غيردولتي فراهم آورد.”

وی تصریح کرد: وزارت جهاد کشاورزی، مسوول صدور مجوز توليدات بخش كشاورزي و منابع طبيعي و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران، مسئول صدور مجوز مواد غذايي، آرايشي، بهداشتي و ارزیابی و تایید سلامت و مصرف این محصولات است. در ضمن سازمان حفاظت محیط زیست تنها مسوول “بررسی” احتمال خطر زیست محیطی محصولات تراریخه است و صدور مجوز تنها بر عهده دو وزارتخانه بهداشت و جهاد کشاورزی است.

photo_2016-11-19_19-24-03

کهک در ادامه سخنرانی خود در مورد ادعای تراریختگی ۴۷ درصد از برنج‌های موجود در بازار ایران گفت که از سازمان غذا و دارو استعلام و پس از بررسي بيش از پنج هزار نمونه برنج تراريخته اعلام شده است كه متاسفانه هيچكدام تراريخته نبوده‌اند اما افرادی وجود دارند که با انگیزه‌های مختلف و یا از روی نادانی بر این ادعای کذب خود اصرار می‌کنند!!!

عضو هیات مدیره انجمن علمی ایمنی زیستی ایران خاطرنشان کرد: محصولات تراريخته پيش از ورود به بازار مورد دقيق‌ترين ارزيابي‌هاي ايمني زيستي که شامل ارزیابی مولکولی، ارزیابی کیفیت غذایی، ارزیابی زیست محیطی و ارزیابی‌های زراعی است قرار مي‌گيرند که مهمترین محور آن، ارزیابی کیفیت غذایی است که شامل بررسی‌های حساسیت‌زایی، آلرژی‌زایی، سرطان‌زایی، تغییرات ترکیبات داخلی و آزمایشات حیوانی می‌باشد.

کهک با اشاره به این که مراجع علمی و سازمان‌های مختلف بین‌المللی سلامت و کیفیت این محصولات را تایید کرده‌اند، اظهار داشت: مدير كل سازمان غذا و كشاورزي سازمان ملل متحد، استفاده از محصولات مهندسي ژنتيك را راه حلي ضروري جهت رفع نيازهاي مردم و اعضاي خانواده كشاورزان بـه‌ويژه ۸۰ درصد از مردم كه در فقر و سوء تغذيه در مناطق روستايي زندگي مي‌كنند، عنوان كرده است. سازمان بهداشت جهانی نیز اعلام کرده که طبق بررسی های این سازمان تا اين لحظه در مورد هيچ يك از غذاهاي ناشي از مهندسي ژنتيك كه در بازار مصرف وجود دارند، حساسيت‌زايي مشاهده نشده است و محصولات تراریخته‌ای كه امروزه در بازار جهاني يافت مي‌شوند مورد تجزيه و تحليلهاي مختلف و ارزيابي ريسك قرار گرفته و تاييد شده‌اند.

وی تصریح کرد: سازمان ایمنی غذایی اروپا تاکنون مجوز کشت و مصرف ۷۴ محصول تراریخته و اداره غذا و داروی ایالات متحده امریکا، مجوز سلامت و کیفیت ۱۷۰ محصول تراریخته را صادر کرده است.
آژانس حفاظت از محیط زیست امریکا نیز محصولات تراريخته را براي محيط زيست مفيد دانسته و مجوز رهاسازي آنها را در عرصه‌هاي طبيعي صادر كرده است.

عضو هیات مدیره انجمن علمی ایمنی زیستی ایران با اشاره به تحقیقات متعدد صورت گرفته در مورد محصولات تراریخته گفت: مهمترین و کاملترین این تحقیقات، مطالعات اتحادیه اروپا است که محصول مشاركت ۵۰۰ گروه تحقيقاتي مستقل در ۱۳۰ پژوهش طي ۲۵ سال با هزينه ۳۰۰ ميليون يورو است که در نهايت نتيجه گرفته شده است كه “محصولات تراريخته ماننـد فرآورده‌هاي كشاورزي سنتي سالم و قابل مصرف هستند.”

وی تصریح کرد: برنج تراریخته مقاوم به آفت، اولین محصول تراریخته ایرانی بوده که مورد دقیق‌ترین آزمایشات ایمنی زیستی قرار گرفته و مدارک آن سال‌ها پیش به مراجع ذی صلاح تقدیم شده است و اطلاعات ارزیابی‌های ایمنی زیستی این محصول در “اتاق تهاتر ایمنی زیستی موجود بوده و قابل دسترس همگان قرار دارد”.

دبیر شورای دبیر شورای مرجع ملی ایمنی زیستی در پایان با طرح این سوال که چرا مخالفان تولید ملی این محصولات، همچنان بر تبل نادانی می‌کوبند و وجود این ارزیابی‌ها را تکذیب می‌کنند، اظهار داشت: جنجال آفرینی علیه محصولات تراریخته با وجود تمامی اسناد متقن و تاییدیه های مراجع معتبر جهانی و در حالی که بیست سال است مردم ایران محصولات تراریخته را مصرف می‌کنند معنایی جز همراهی با دشمنان قسم خورده جمهوری اسلامی ایران در مخالف با پیشرفت کشور در عرصه‌های علم و فناوری ندارد.

انتهای پیام