سه شنبه، ۴ اردیبهشت، ۱۴۰۳ | Tuesday, 23 April , 2024

نقشه‌ مدیریت شده خاک کشور هنوز در نقطه صفر است

نسخه قابل پرینت
کد خبر:7799
دوشنبه، ۲۹ شهریور، ۱۳۹۵ | 10:12

نقشه‌ مدیریت شده خاک کشور هنوز در نقطه صفر است

رئیس بخش تحقیقات تشکیل، طبقه‌بندی و شناسایی خاک مؤسسه تحقیقات خاک و آب با بیان این که کار تهیه نقشه‌های خاک ایران از سال ۱۳۳۲ آغاز شده است، از تکمیل پایگاه اطلاعات منابع خاک کشور خبر داد و گفت: با همه تلاشهای گسترده انجام شده،‌ هنوز در تهیه نقشه مدیریت شده خاک کشور، در نقطه صفر هستیم.

به گزارش دیده‌بان علم ایران دکتر افتخاری خاطرنشان کرد: هرجا فاکتورها و عوامل تولید شامل زارع، ماشین‌آلات کشاورزی و نهاده‌ها در دسترس بودند، تا حد امکان نقشه خاک کشور تهیه شده است.

وی اظهار داشت: ابتدا نقشه‌های اجمالی یک به ۲,۵ میلیونیوم برای خاک‌های کشور تهیه کردیم که این نقشه‌ ها فقط در سیاستگذاری کاربرد دارد. در سال ۱۳۸۰ نیز نقشه‌های یک به یک میلیونیوم به صورت جامع برای کشور تهیه شد که این نقشه‌ها نیز در تصمیم‌ سازی‌ها و مکان‌یابی برای اجرای پروژه کاربرد دارند.

وی یادآور شد: به تدریج برای ۲۲,۵ میلیون هکتار از عرصه‌های کشور نقشه‌هایی با مقیاس مناسب‌تر تهیه کردیم. همچنین برای ۱۶.۵ میلیون هکتار از اراضی کشاورزی نقشه‌های با مقیاس یک‌پنجاه‌هزارم و برای ۱۳۰ هزار هکتار با مقیاس یک به ۱۰۰ هزار تهیه شد و این نقشه‌ها در حقیقت نقشه‌های نیمه‌تفصیلی هستند.

افتخاری تأکید کرد: بهترین مقیاس نقشه برای مدیریت خاک نقشه‌های یک‌بیست‌وپنج‌هزارم است. برای حدود ۳۳۰ هزار هکتار از خاک‌های اراضی آبی و دیم با سفارش متقاضیان، نقشه‌هایی با مقیاس یک‌بیست‌هزارم تهیه شده و در واقع در تهیه نقشه‌های مدیریت شده خاک کشور، در نقطه صفر هستیم.

وی همچنین گفت: تهیه نقشه‌های مدیریت شده خاک حدود ۱۰ تا ۱۵ سال زمان نیاز داشته و برای تهیه این نقشه باید ۱۰۰ میلیارد تومان هزینه شود.

افتخاری در ادامه افزود: تهیه نقشه مدیریت شده خاک هزینه‌های زیادی داشته و کار دشواری است. برای تهیه این نقشه‌ها باید کار میدانی انجام داد و در تراکم مشخص و معینی باید مشاهدات زمینی داشته باشیم. متأسفانه بخش تحقیقات به دلیل نداشتن نیروی کافی فقط نقشه‌های کلی خاک را تهیه کرده است.

وی خاطرنشان کرد: اگر افراد متقاضی تهیه نقشه خاک باشند، مؤسسه خاک و آب قادر خواهد بود این نقشه را برای آنها تهیه کرده و یا به شرکت‌های خصوصی تابعه خود پروژه را واگذار کند تا با نظارت این مؤسسه، نقشه‌ای منطبق بر استانداردهای بین‌المللی که قابلیت استفاده برای افراد را داشته باشد، تهیه شود.

رئیس بخش تحقیقات تشکیل، طبقه‌بندی و شناسایی خاک مؤسسه تحقیقات خاک و آب از تلاش این مؤسسه برای تشکیل بانک جامع اطلاعات خاک ایران طی یک دهه گذشته خبر داد.

افتخاری تأکید کرد: سعی خواهد شد با کمک سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور تمام مطالعاتی که توسط دستگاه‌های مختلف با هزینه‌های گزاف در ایران انجام شده و به نحوی در کشوی میزها خاک می‌خورد را در یک بانک اطلاعاتی به نام ” پایگاه اطلاعات منابع خاک کشور “((Iran National Soil Data Base گرد هم آوریم.

همچنین وی اظهار داشت: مکاتبات زیادی انجام شده و اطلاعاتی از استان‌ها برای مؤسسه خاک و آب ارسال شده است و تلاش می‌کنیم این نقشه‌ها را یکسان‌سازی کنیم.

افتخاری در پایان اضافه کرد: قطعاً این اطلاعات به ‌صورت رقومی و دیجیتال در پایگاه اطلاعات منابع خاک کشور قرار می‌گیرد و در اختیار مراجعه‌کنندگان به‌صورت آنلاین تحت تارنمای شبکه جهانی مورد استفاده قرار خواهد گرفت و  امیدواریم این کار را به سرانجام برسانیم.

انتهای پیام

مطالب مرتبط

کاهش هدررفت آب و خاک با پسماند شالیزارها/مقاله محقق ایرانی، مقاله برتر انجمن علوم خاک آمریکا شد

شناسایی باکتری بومی با قابلیت افزایش مقاومت گیاهان به شوری

در دانشگاه ارومیه اجرا شد: پهنه‌‌بندی نفوذ آب به خاك هاي متاثر از نمك پيرامون درياچه اروميه

بهبود تصفیه‌ آب و فاضلاب با جاذب نانویی ساخت محققان دانشگاهی

نظر دهید

* نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند

سرخط خبرها