جمعه، ۳۱ فروردین، ۱۴۰۳ | Friday, 19 April , 2024

پیوند دنیای اخترفیزیک و ماده چگال در مقاله فیزیکدان ایرانی

نسخه قابل پرینت
کد خبر:42077
یکشنبه، ۱۳ آبان، ۱۳۹۷ | 11:17

پیوند دنیای اخترفیزیک و ماده چگال در مقاله فیزیکدان ایرانی

در پژوهش های اخیر دکتر مهدی کارگریان، استادیار دانشکده فیزیک دانشگاه صنعتی شریف و همکاران وی که در  مجله معتبر «فیزیکال ریویو لترز» درج شده، دنیای اخترفیزیک و ماده چگال به یکدیگر ربط داده شده است.
به گزارش دیده بان علم ایران، مواد توپولوژیکی معینی را می‌توان در آزمون‌های آزمایشگاهی اثر دینامو بکار برد؛ اثری که تصور می‌شود باعث ایجاد میدان‌های مغناطیسی در ستاره‌ها و سیارات می‌شود.
سیارات و ستاره‌ها قادرند میدان‌های مغناطیسی ایجاد کنند که برای میلیاردها سال دوام می‌آورند. این میدان‌ها بر اساس نظریه‌ی دینامو، از جریان‌های الکتریکی نشات می‌گیرند که توسط حرکت سیالاتِ چسبنده و رسانای الکتریکی در پوسته‌ی خارجی ستاره یا سیاره ایجاد می‌شود. با این وجود این نظریه نمی‌تواند مشاهدات اخترفیزیکی را به شکل کامل توضیح دهد؛ بنابراین پژوهشگران این نظریه را در یک سری آزمایش‌های کنترل شده مورد آزمون قرار داده‌اند. اکنون، دکتر مهدی کارگریان، استادیار دانشکده فیزیک دانشگاه صنعتی شریف، ویکتورگالیتسکی از دانشگاه مریلند در کالج پارک و سرگئی سیزرانوف طی مقاله ای در مجله معتبر «فیزیکال ریویو لترز» پیشنهاد کرده‌اند که اثر دینامو را می‌توان در مجموعه‌ مواد توپولوژیکی که اخیراً کشف شده‌اند (معروف به فلزات Weyl) یافت.
این مواد قادرند یک بستر آزمایشگاهی مهیا کنند که ساده‌تر از ابزارهای قبلی است و می‌توان آن را طوری تنظیم کرد که شرایط حاکم بر مدل های اخترفیزیکی را همانندسازی کند.
کارگریان و همکارانش انتقال بار در فلزات ویل را مورد مطالعه قرار داده‌ و نشان داده‌اند که این فلزات می‌توانند اثراتی همچون آشفتگی را به نمایش بگذارند که در سیالاتِ با گرانروی کم دیده می‌شود. به نوشته تارنمای انجمن فیزیک، آن‌ها دریافتند که حرکت بار در این مواد با معادلاتی که در نظریه‌ دینامو بکار رفته قابل توجیه‌اند: معادلات ناویر-استوکس (Navier-Stokes) که مخصوص سیالات چسبنده است با معادلات ماکسول که در الکترومغناطیس بکار می‌رود، جفت‌ می‌شوند.
این تیم با محاسبه‌ عدد مغناطیسی رینولد که معیار بحرانی شایستگیِ دینامو (figure of merit) محسوب می‌شود، شرایطی را یافته‌اند که تحت آن، اثر دینامو در یک فلز ویل ظهور می‌کند؛ عدد مغناطیسی رینولد پارامتری است که تعیین می‌کند چه زمانی ترکیب‌بندی میدان مغناطیسی با حرکت حجمی تعیین می‌شود و چه زمانی با پخش.
نتایج نشان می‌دهند که این عدد می‌تواند برای ایجاد یک میدان القاییِ دینامو به حد کافی بزرگ باشد تا بتوان آن را آشکارسازی کرد.
انتهای پیام

مطالب مرتبط

کشاورزی هوشمندانه با پهپاد گرده‌افشان ایرانی

انتشار مقاله محققان دانشگاه صنعتی شریف در مجله معتبر انجمن فیزیک آمریکا

تلاش دانشگر ایرانی برای بررسی بافت‌های سرطانی با مدل‌سازی تومور مجازی

جایزه مخترع برتر جهان اسلام به دانشیار دانشگاه صنعتی شریف رسید

نظر دهید

* نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند

سرخط خبرها