جمعه، ۳۱ فروردین، ۱۴۰۳ | Friday, 19 April , 2024

معرفی دو روغن خوراکی بومی برای نخستین بار در کشور

نسخه قابل پرینت
کد خبر:41152
دوشنبه، ۱۹ شهریور، ۱۳۹۷ | 13:03

معرفی دو روغن خوراکی بومی برای نخستین بار در کشور

دکترجواد توکلی عضو هیات علمی دانشگاه جهرم از« معرفی دو روغن خوراکی بومی ایران با ویژگی های بی نظیر در سطح جهان به نام های بنه و کلخونگ جهت استفاده صنعتی» برای اولین بار در کشور خبر داد.
به گزارش دیده بان علم ایران دکترتوکلی با اشاره به اینکه روغن های خوراکی بخش بسیار مهمی از نیازهای روزانه غذایی انسان ها را تشکیل می دهند و نقش موثری در سلامت انسان ها ایفا می کند، گفت: مصرف سرانه روغن های خوراکی در ایران ۲۰ کیلوگرم به ازای هر نفر می باشد که ایرانی ها ۸ کیلوگرم از مصرف سرانه جهانی آن بیشتر مصرف می کنند به همین دلیل، مصرف روغن های خوراکی بر سلامت ایرانیان بیشتر از دیگر نقاط جهان تاثیرگذار است.
عضو هیات علمی دانشگاه جهرم با بیان اینکه ۹۰ درصد روغن های مصرف شده در ایران از خارج تامین می شوند ابراز داشت: این نوع روغن ها به دلیل فاصله طولانی انتقال تا ایران، معمولاً دارای ارزش تغذیه ای مناسب و کیفیت مطلوب نیستند و در نتیجه باعث بیماری هایی همچون سرطان و بیماری های قلبی و عروقی می شوند.
وی به دو مشکل اساسی در روغن های وارداتی اشاره و افزود: واردات روغن های خوراکی دو مشکل بزرگ را برای مردم ایران به دنبال دارد و اول اینکه به دلیل طی مسافت طولانی انتقال به ایران و با توجه به شرایط نگهداری نامناسب آنها دچار پدیده اکسایش می شوند که این امر در نهایت منجر به بیماری های قلبی- عروقی و سرطان می شود و دوم اینکه در سال قبل حدود ۴ میلیارد دلار ارز از کشور به خاطر واردات روغن های خوراکی خارج شد که با توجه به افزایش قیمت دلار قطعاً این میزان ارز، امروزه به ۱۰ میلیارددلار نیز می رسد.
عضو هیات علمی دانشگاه جهرم با اشاره به وضعیت موجود کشور بیان داشت: با توجه به شرایط تحریم و حرکت به سوی اقتصاد مقاومتی ما را بر آن آمدیم تا با استفاده از منابع بومی خدادادی برای اولین بار روغن میوه درختان بنه و کلخونگ (از گونه های پسته در ایران که به صورت وحشی رشد می کنند) به عنوان روغن هایی با ارزش تغذیه ای و پایداری اکسایشی بسیار بالا جهت استفاده گسترده در صنعت روغن معرفی کنیم که از این دستاورد تحقیقاتی و پژوهشی نیز می توان حتی به عنوان یکی از آنتی اکسیدان های طبیعی در روغن های دیگر مورد استفاده قرار دهیم.
دکتر توکلی ادامه داد: تحقیقات اولیه در مورد بنه و کلخونگ نشان می دهد که میزان بازدهی روغن آنها بین ۴۰ تا ۴۵ درصد است که در مقایسه با روغن های خوراکی رایج مثل سویا، آفتابگردان و کلزا مقدار بسیار بالایی می باشد و ساختارشیمیایی این دو روغن نیز نشان داد که دارای درصد بسیار بالایی از اسیدهای چرب غیر اشباع می باشد و حاوی مقدار زیادی ترکیبات آنتی اکسیدانی هست.
این پژوهشگر برتر گفت: با انجام تحقیقات مختلف مشخص شد که روغن بنه و کلخونگ دارای پایداری اکسایشی بسیار بالا نسبت به روغن هایی مثل روغن پسته خندان و روغن های زیتون، کنجد، سبوس برنج و کلزا هستند و اهمیت این نتایج زمانی مشخص می شود که امروزه روغن پسته خندان و کره حاصل از آن به عنوان یکی از گران ترین فرآورده های روغنی در سطح جهان شناخته شده است و طرفداران زیادی در کشورهای پیشرفته دارد و همچنین روغن های زیتون، کنجد، سبوس برنج و کلزا به عنوان روغن های با پایداری اکسایشی بالا معروف هستد.
عضو هیات علمی دانشگاه جهرم در پایان با ذکر اینکه اگر مسئولان مربوطه در کشور، از این دستاورد پژوهشی حمایت کنند، قطعاً با وجود نزدیک به ۱۰۰ میلیون اصله درخت بنه و کلخونگ در ایران به صورت وحشی و تلاش برای تبدیل کردن این درختان به صورت باغی و کشت انبوه در یک برنامه مدون و مشخص، می توان علاوه بر رفع نیاز داخل، به یکی از بزرگترین صادرکنندگان روغن در منطقه تبدیل شد. امری که نمونه مشابه آن در کشور مالزی صورت گرفت و امروزه روغن پالم به عنوان یکی از روغن های با تولید فراوان در جهان شناخته می شود که از نظر ارزش تغذیه ای و پایداری اکسایشی به هیج وجه قابل مقایسه با روغن های بنه و کلخونگ نیست.
انتهای پیام

مطالب مرتبط

افزایش ماندگاری روغن خوراکی با عصاره جو دوسر

نظر دهید

* نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند

سرخط خبرها