- دیده بان علم ایران – Iran Science Watch - https://didehbanelmiran.ir -

احتمال سقوط «کاخ آسمانی» ۷ تنی چین به زمین!

ردیاب‌های ماهواره‌ای جهان بر این باورند که چین ارتباط خود را با نخستین ایستگاه فضایی اش از دست داده و ممکن است این ایستگاه با زمین برخورد کند.

به گزارش دیده‌بان علم ایران، تیانگونگ-۱ که در سپتامبر ۲۰۱۱ به فضا پرتاب شده بود، نخستین ماژول چین برای یک ایستگاه فضایی پیچیده و بزرگتر در مدار است که ساخت آن برای سال ۲۰۲۰ برنامه‌ریزی شده است.

انتظارها این بود که این ماژول پس از پایان ماموریتش به طور ایمن در اقیانوس سقوط کند یا در جو بسوزد. اما گزارش‌های جدید حاکی از این است که کنترل آن از دست اپراتورها خارج شده، از این رو ممکن است تیانگوگ-۱ با وزن هفت تن با جو زمین برخورد کرده و پس از انفجار، قطعات فلزی آن بر سر زمینی‌ها ببارد.

به نوشته دیلی میل، بازگرداندن یک فضاپیما به زمین کار سختی است که بیشترین دلیل آن، حرارت شدید تولید شده در زمان ورود مجدد کنترل نشده به جو است.

با وجود این ادعاها، مقامات چینی هنوز برنامه‌ای را برای سرنوشت این ماژول تایید نکرده‌اند و برخی کارشناسان تصور می‌کنند که شاید بتوان مجددا آن را به حالت کنترل شده بازگرداند.

تیانگونگ-۱ به معنی “کاخ آسمانی” در سال ۲۰۱۱ با امید به ساخت یک ایستگاه فضایی بزرگتر در مدار زمین در سال ۲۰۲۰ پرتاب شد. این ماژول تاکنون مجموعه‌ای از تمرینات الحاق را انجام داده است. ماموریت بدون سرنشین شنژو-۸ در سال ۲۰۱۱ و ماموریت سرنشین‌دار شنژو-۱۰ در سال ۲۰۱۲ این تجربیات را انجام دادند.

تیانگونگ-۱ از اجزای فضاپیمای چینی شنژو به علاوه ابزار رصد زمین و آشکارسازهای محیط فضا برخوردار است. این ماژول ۱۰٫۴ متر ارتفاع داشته و قطر آن ۳٫۳۵ متر است و می‌تواند ۸۵۰۶ کیلوگرم محموله را با خود حمل کند.

اوائل سال جاری مقامات چینی اعلام کرده بودند که ارتباط تله‌متری با این آزمایشگاه فضایی با مشکل مواجه شده، از این رو این فضاپیما بطور کنترل‌نشده‌ای وارد جو خواهد شد.

اگرچه برخی دیگر از متخصصان اطمینان داده‌اند که این احتمالات به این معنی نیستند که تیانگونگ-۱ بطور کامل از کنترل خارج شده است.

دکتر توماس کلسو، محقق ارشد مرکز استاندارد و ابتکار فضایی، ارتفاع این ایستگاه فضایی در زمان حضور آن در مدار را ترسیم و اظهار کرد که ماژول مذکور به تازگی نسبتا تقویت شده است.

البته این سنجش شامل ثبات فضاپیما نبود اما کاهش کند ارتفاع تیانگونگ-۱ در سال‌های اخیر در اثر کشش کمتر موجود در ارتفاعات بالاست، نشان می‌دهد این ماژول در حالت خفته اما ثابت است.

دلیل بازنگرداندن این ماژول فضایی به زمین این است که سوخت آن بسیار کم بوده، از این رو چین منتظر فروپاشی طبیعی آن در یک مدار پایین‌تر هستند تا در نهایت آن را در جو بسوزانند.

گام بعدی این کشور، ارسال ایستگاه فضایی تیانگونگ-۲ در سپتامبر ۲۰۱۶ است.