جمعه، ۷ اردیبهشت، ۱۴۰۳ | Friday, 26 April , 2024

دستاورد محققان کشور برای افزایش تأثیر آنتی‌باکتریال‌‌‌های نانوذرات

نسخه قابل پرینت
کد خبر:3020
یکشنبه، ۲۰ تیر، ۱۳۹۵ | 08:49

دستاورد محققان کشور برای افزایش تأثیر آنتی‌باکتریال‌‌‌های نانوذرات

محققان دانشگاه های الزهرا (س) و اسفراین در طرحی مشترک با محققانی از کشور مالزی توانایی نانوذرات اکسید روی را برای جایگزینی آنتی‌بیوتیک‌ها مورد ارزیابی قرار دادند.

به گزارش دیده‌بان علم ایران آنتی‌باکتریال به ترکیباتی نسبت داده می‌شود که قادرند به ‌صورت موضعی موجب مرگ باکتری‌ها شوند یا رشد آنها را متوقف کنند؛ بدون آنکه برای بافت‌های اطراف مشکلی ایجاد شود.

مواد آنتی باکتریال در مواردی به ‌عنوان داروهای آنتی‌بیوتیک مورد استفاده قرار می‌گیرند اما مقاومت به آنتی‌بیوتیک‌ها در فرایند درمان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و آنتی‌بیوتیک‌های جدید به افزایش مقاومت باکتریایی پاسخ نداده‌اند؛ ازاین‌رو نیاز به رویکردهای نوآورانه برای مبارزه با عفونت‌های باکتریایی احساس می‌شود.

دکتر نادیا محمودی خطیر محقق دانشگاه الزهرا هدف از انجام این طرح پژوهشی را بررسی خواص آنتی باکتریال نانوذرات اکسید روی/آهن عنوان کرد.

وی افزود: در این پژوهش نانوذرات اکسید روی/آهن با روشی ساده سنتز شده‌اند. این نانوذرات دارای کیفیت و خلوص بالایی هستند و اندازه‌ آنها تقریباً یکسان است. این موضوع سبب شده است تأثیر آنتی باکتریال این نانوذرات بیشتر نمود پیدا کند و کارایی آنها بهبود یابد.

محمودی در مورد نحوه‌ تأثیر این نانوذرات بر میکروب‌ها گفت: بالا بودن نسبت سطح به حجم نانوذرات سبب می‌شود یون‌ها با سهولت بیشتری منتشر شوند. یون‌های منتشر شده دیواره و غشای سلولی میکروب‌ها را سست می‌کنند و این به معنی مرگ زودرس آنها خواهد بود.

به گفته وی در این تحقیق از روش سل-ژل برای سنتز نانوذرات اکسید روی/آهن استفاده شده است؛ پس از سنتز نانوذرات، ابعاد و ریزساختار آنها مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت تأثیر مقادیر متفاوت داپت آهن (۱، ۳ و ۵ درصد) روی خواص آنتی باکتریال نانوذرات اکسید روی/آهن ارزیابی شده است.

بر اساس نتایج به‌ دست‌آمده، حضور اتم آهن در مقادیر کمتر از پنج درصد تأثیر خاصی بر خواص آنتی باکتریال نانوذرات نداشته و با افزایش مقدار آهن به بالای پنج درصد خواص آنتی باکتریال نانوذرات به ‌تدریج افزایش پیدا کرده است.

این تحقیقات حاصل تلاش‌های دکتر نادیا محمودی خطیر محقق دوره‌ پسادکترای دانشگاه الزهرا (س)، دکتر ابوالقاسم اکبری عضو هیأت علمی دانشگاه یو ام پی مالزی، دکتر علی خرسند زاک عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی اسفراین و همکاری دو محقق از مالزی است.

نتایج این پژوهش در نشریه‌Journal of Sol-Gel Science and Technology منتشر شده است.

انتهای پیام

مطالب مرتبط

موفقیت محقق ایرانی در تولید بانداژ ضدعفونت با عصاره حنا و نانوالیاف

موفقیت محققان دانشگاه شریف در ساخت صفحات لمسی الکترونیکی شفاف و منعطف بر پایه نانوژنراتور

سرکار: کاهش بودجه و تشدید تحریم ها از موانع تحقق صادرات یک میلیاردی محصولات نانو است

با همکاری محققان ایرانی محقق شد: درمان موثرتر و ایمنتر سرطان پستان با بهینه سازی نانوحامل های دارو

نظر دهید

* نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند

سرخط خبرها