پنج شنبه، ۳۰ فروردین، ۱۴۰۳ | Thursday, 18 April , 2024

معرفی رقم جدید زیتون دیررس توسط پژوهشگران کشور

نسخه قابل پرینت
کد خبر:24203
سه شنبه، ۱۰ مرداد، ۱۳۹۶ | 11:00

معرفی رقم جدید زیتون دیررس توسط پژوهشگران کشور

با تلاش پژوهشگران پژوهشکده مرکبات و میوه‌های نیمه‌گرمسیری، رقم جدید زیتون دیررس با قابلیت برداشت روغنی و کنسروی (دو منظوره) تولید و معرفی شد.

به گزارش دیده‌بان علم ایران دکتر زینانلو عضو هیات علمی و مجری مسئول پروژه معرفی رقم جدید زیتون دیررس با نام مشکات با بیان اینکه زیتون یکی از مهم‌ترین محصولات باغی دنیا محسوب می‌شود، گفت: سطح زیر کشت زیتون در جهان بیش از ۱۰میلیون هکتار و تولید سالانه روغن زیتون حدود سه میلیون تن و میوه زیتون فرآوری شده (کنسروی) دو میلیون و ۳۰۰ هزار تن است.

وی افزود: منشاء زیتون دقیقاً مشخص نیست، ولی بر اساس فسیل‌های مربوط، به ۶۰ تا ۷۰ هزار سال قبل در کشورهای حوزه مدیترانه باز می‌گردد. برخی درختان زیتون با بیش از پنج هزار سال سن در لبنان و فلسطین و جزیره کرت در یونان گزارش شده است. در کشور ما نیز درختان زیتون خودرو با قدمت زیاد در رشته کوه زاگرس به ویژه استان‌های کرمانشاه، ایلام، کهکیلویه و بویر احمد و فارس به فراوانی دیده می‌شود.

وی در ادامه با بیان اینکه به منظور بهره‌برداری از منابع ژنتیکی زیتون کشور در سال ۱۳۸۳طرح شناسایی جمع‌آوری ژنوتیپ‌های زیتون کشور در ۱۱ استان اجرا شد، یادآور شد: ژنوتیپ BN۳ در استان کرمانشاه از منطقه بان آواره شناسایی و جمع‌آوری شد. درسال ۱۳۸۵ کشت بیش از ۱۱۰ ژنوتیپ در کلکسیون ایستگاه تحقیقات طارم صورت گرفت. به منظور بررسی سازگاری با انجام چند پروژه تحقیقاتی در ایستگاه‌های تحقیقات زیتون طارم و سرپل ذهاب، صفات رویشی و زایشی این ژنوتیپ همراه با ژنوتیپ‌های جمع‌آوری شده دیگر مورد ارزیابی قرار گرفت.

به گفته زینانلو تاج درخت ژنوتیپ BN۳ دارای عادت رشد گسترده با تراکم متوسط و قدرت رشد متوسط است، از برگ‌های بلند با پهنای متوسط و به شکل بیضی تا سر نیزه‌ای و به رنگ سبز تیره برخوردار است، از نظر گرده افشانی ژنوتیپ BN۳ با داشتن شاخص خود ناسازگاری (ISI) بیش از یک در گروه زیتون‌های خود سازگار قرار می‌گیرد، قابلیت جوانه‌زنی دانه گرده آن بیش از ۵۶ درصد است.

وی گفت: رقم جدید زیتون تولید شده با نام مشکات همچنین از نظر باردهی بسیار زود بارده و پر محصول است، دارای شاخص سال‌آوری متوسط (۰,۳۶) است. وزن میوه آن در شهریور ماه ۵.۴ گرم و در گروه میوه‌های بزرگ قرار دارد. به دلیل دیررس بودن وزن میوه در آبان ماه به ۶.۳۷ گرم می رسد. نسبت گوشت به هسته در شهریور ۸۶ هفت و در آبان ماه به ۹ می‌رسد. وزن هسته ۰.۶۱ گرم در گروه میوه‌های با هسته بزرگ است، میزان روغن ماده خشک فرابر میوه ۶۵ درصد، بهترین زمان برداشت با توجه به تغییرات درصد روغن اواسط آبان است.

عضو هیات علمی و مجری مسئول پروژه معرفی رقم جدید زیتون دیررس مشکات خاطرنشان ساخت: این رقم همچنین از نظر ترکیب اسیدهای چرب دارای پرفایل منطبق با استاندارد IOC بوده و مقدار اولئیک‌اسید آن ۶۷درصد است، از کیفیت کنسرو بسیار خوب برخوردار است،از نظر تکثیر با قلمه برگ‌دار در شرایط میست نسبتاً سخت ریشه‌زا است. از نظر مقاومت به سرما دارای مقاومت نسبی بالا است، دارای مقاومت بالایی نسبت به تنش خشکی در مقایسه با سایر ژنوتیپ‌های زیتون است.

وی در پایان بیان داشت: کشت رقم مشکات در مناطقی با اقلیم مشابه طارم (با میانگین دمای سالیانه ۰,۵+_ ۱۷.۵ درجه و با حداقل مطلق ۸- درجه) توصیه می‌شود.

انتهای پیام

مطالب مرتبط

تولید پرتقال زودرس «نیوهال ناول» توسط پژوهشگران کشور

نظر دهید

* نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند

سرخط خبرها