- دیده بان علم ایران – Iran Science Watch - https://didehbanelmiran.ir -

ساخت حسگر گاز متان با قابلیت افزایش سرعت آشکارسازی در کشور

محقق دانشگاه شیراز در یک طرح آزمایشگاهی، موفق به ساخت حسگر مبتنی بر فناوری نانو شد که می‌تواند حضور گاز متان در محیط را با دقت و حساسیت بالایی تشخیص دهد.

به گزارش دیده‌بان علم ایران گاز متان یا همان گاز شهری یک گاز قابل اشتعال است که در غلظت‌های زیاد علاوه بر خطر انفجار، از لحاظ ایجاد خفگی نیز یک گاز خطرناک محسوب می‌شود. از این‌ رو در شرایط نشت، گاز باید به سرعت شناسایی و برای رفع آن اقدام  شود.

دکتر علی مصاحب فرد، مجری طرح، با اشاره به یکی از بزرگ‌ترین معایب حسگرهای موجود در بازار، در رابطه با اهداف انجام این طرح گفت: «بیشتر حسگرهای گاز متان، نیاز به گرم شدن دارند. این موضوع علاوه بر اتلاف انرژی و کاهش طول عمر حسگر، در برخی مواقع خطر انفجار حسگر را تشدید می‌کند.  از این‌ رو، دست‌یابی به حسگری که قادر باشد با سرعت قابل قبولی در دمای اتاق به گاز متان حساسیت نشان دهد، یک نیاز جدی در حوزه‌ی ایمنی در صنایع گاز است.»

به گفته‌ی این محقق، سرعت و حساسیت آشکارسازی این حسگر به دلیل استفاده از فناوری نانو بسیار بالاست. به‌علاوه، این حسگر به روش کاملاً شیمیایی و بدون نیاز به تجهیزات گران‌قیمت تولید شده است.

این محقق در خصوص نقش فناوری نانو در ساخت این حسگر گفت: «مهم‌ترین نقش فناوری نانو در ساخت این حسگر، افزایش نسبت سطح به حجم ماده‌ی حسگر به مواد توده‌ای است که منجر به افزایش حساسیت و کارایی آن شده است. افزایش نسبت سطح به حجم، سطح تماس مؤثر ماده را با مولکول‌های گاز هدف زیاد می‌کند و موجب بهبود کارایی آن هم از لحاظ حساسیت و هم از لحاظ زمان پاسخ می‌شود.»

این طرح در قالب رساله‌ی دکترای دکتر علی مصاحب فرد و با راهنمایی دکتر محمدحسن شیخی از دانشگاه شیراز انجام‌شده است. این پایان‌نامه که با همکاری شرکت فرادید پترو صنعت انجام‌شده که تحت عنوان پایان‌نامه‌ی موردنیاز صنعت به تأیید داوران ستاد ویژه‌ی توسعه‌‌ی فناوری نانو نیز رسیده است.

انتهای پیام