- دیده بان علم ایران – Iran Science Watch - https://didehbanelmiran.ir -

نشست وزارت علوم برای رسیدگی به تخلفات پژوهشی چه خروجی مهمی داشت؟

نشست تخصصی بررسی تخلفات پژوهشی و پیشگیری و برخورد با آن با حضور دکتر وحید احمدی معاون پژوهش و فناوری وزیر علوم، دکتر محسن شریفی مدیرکل دفتر سیاستگذاری و برنامه‌ریزی امور پژوهشی و جمعی از معاونان پژوهش و فناوری دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها برگزار شد.
به گزارش دیده بان علم ایران در ابتدای این نشست دکتر احمدی  اقدام اين وزارت در تدوین و ابلاغ دستورالعمل نحوه بررسی تخلفات پژوهشی و مصادیق تخلفات پژوهشی با هدف صیانت از مالکیت فکری و رعایت حقوق مادی و معنوی پژوهشگران، ارج نهادن به اصول اخلاق علمی و پایبندی به آن، جلوگیری از تضعیف اعتبار علمی کشور و همچنین ارتقاي کیفیت تولیدات علمی را اقدامی ارزشمند و بزرگ توصیف کرد.
معاون پژوهش و فناوری وزیر علوم دستورالعمل مذکور را حلقه مفقوده میان هیئت‌های انتظامی اعضای هيئت علمی و کمیته‌های انضباطی دانشجویان در بررسی تخصصی تخلفات پژوهشی برشمرد و ساختار آن را، برنامه‌ریزی و سیاستگذاری در امر سلامت پژوهش دانست.
وي تصريح كرد: در این دستورالعمل به نقش کلیدی و مهم معاونت‌های پژوهش و فناوری به عنوان متولیان امر در تشکیل گروه تخصصی بررسی تخلفات پژوهشی و بر لزوم توجه جدی در جلوگیری از بروز تخلفات و رسیدگی به شکایات واصله تاكيد شده است.
دکتر احمدی تأكيد كرد: معاونان پژوهش و فناوری بايد دستورالعمل مذکور را به شورای دانشگاه و پژوهشگاه برده و مراحل اجرایی آن را هر چه سریع‌تر طی كنند.
وي افزود: معاونان پژوهش و فناوری بايد هر چه سریع‌تر نسبت به تشکیل دبیرخانه کارگروه تخصصی بررسی تخلفات پژوهشی در معاونت‌های پژوهش و فناوری جهت تامین سلامت پژوهش، نظارت دقیق  همه جانبه و پیگیری لازم در پیشگیری و مقابله با هرگونه تخلف علمی اقدام كنند و گزارش عملکرد آن کارگروه را در اسرع وقت به حوزه معاونت پژوهش و فناوری وزارت علوم ارسال كنند.
دكتر احمدي خاطرنشان كرد: در اين راستا ضروری است مراجع ذی‌صلاح در این خصوص، با دقت، تدبیر و هماهنگی لازم با تخلفات پژوهشی به صورت قاطع برخورد كنند و حکم متناسب با جرم را صادر و اجرا كنند.
در ادامه دکتر محسن شریفی مدیرکل دفتر سیاستگذاری و برنامه ریزی امور پژوهشی، به اقدامات جدی معاونت پژوهش و فناوری به عنوان یکی از متولیان این امر در دو بخش پیشگیری و رسیدگی به تخلفات پژوهشی اشاره كرد.
وي افزود: در بخش پیشگیری، کمیته تخصصی اخلاق پژوهش تشكيل و مجموعه منشور و موازین اخلاق پژوهش تدوين و به کلیه مراکز آموزش عالی وابسته به وزارت علوم ابلاغ شد كه منتج به تشکیل کمیته اخلاق پژوهش، برگزاری کارگاه‌های اخلاق پژوهش برای دانشجویان و اعضای هيئت علمی، چاپ و توزیع کتابچه منشور و موازین اخلاق پژوهش، تصویب واحدهای درسی مرتبط با اخلاق پژوهش در دانشگاه‌ها شد.
دکتر شریفی در بخش رسیدگی به تخلفات پژوهشی به تدوین و ابلاغ دستورالعمل نحوه بررسی تخلفات پژوهشی با امضای مقام عالی وزارت در تاریخ ۹۳/۱۲/۲۳ مشتمل بر ۹ ماده و ۴ تبصره اشاره كرد و افزود: این دستورالعمل مشتمل بر تعیین مرجع بررسی تخلفات علمی در دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزشی و پژوهشی، وظایف کارگروه تخصصی بررسی تخلفات پژوهشی و همچنین تعیین مراحل اجرای رسیدگی و بررسی تخلفات پژوهشی است.
دكتر شريفي همچنین گزارش اجمالی از نظارت مستمر معاونت پژوهش و فناوری وزارت علوم بر عملکرد کارگروه تخصصی بررسی تخلفات پژوهشی در دانشگاه‌ها، پژوهشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی ارائه كرد.
انتهای پیام